زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
 

فرستادگان بلقیس (قرآن)





در این مقاله اشاراتی و بحثی راجع به فرستادگان ملکه قوم سبا می‌شود که با چه نیتی آمدند و رفتند.


۱ - توجه دادن به قاصدان



فلما جاء سلیمـن قال اتمدونن بمال فما ءاتـین الله خیر مما ءاتـیکم بل انتم بهدیتکم تفرحون. «هنگامی که (فرستادگان ملکه سبا) نزد سلیمان آمدند گفت: می‌خواهید مرا با مال کمک کنید (و فریب دهید!) آنچه خدا به من داده از آنچه به شما داده بهتر است بلکه شما هستید که به هدایایتان خوشحال می‌شوید». (مقصود از داده‌های خدا در «ما ءاتانی الله»، پادشاهی، نبوت و حکمت است. ).

۱.۱ - تفسیر آیه


فرستادگان ملکه سبا با کاروان هدایا، سرزمین یمن را پشت سر گذاشتند و به سوی شام و مقر سلیمان حرکت کردند، به گمان اینکه سلیمان از مشاهده منظره این هدایا خوشحال می‌شود، و به آنها شاد باش می‌گوید.
اما همین که با سلیمان روبرو شدند، صحنه عجیبی در برابر آنان نمایان گشت، سلیمان نه تنها از آنها استقبال نکرد بلکه گفت: آیا شما می‌خواهید مرا با مال (خود) کمک کنید؟ در حالی که این اموال در نظر من بی‌ارزش است، آنچه خداوند به من بخشیده، از آنچه به شما داده است بهتر و پرارزش‌تر است (اتمدونن بمال فما آتانی الله خیر مما آتاکم). مال چه ارزشی در برابر مقام نبوت و علم و دانش و هدایت و تقوا دارد؟ شما هستید که به هدایای خود خوشحال می‌شوید (بل انتم بهدیتکم تفرحون).
آری شما هستید که هر گاه یک چنین هدایای پر زرق و برق و گران‌ قیمتی برای هم بفرستید، چنان مسرور می‌شوید که برق شادی در چشمانتان ظاهر می‌گردد اما اینها در نظر من کم ارزش و بی‌مقدار است.

۲ - فرستادگان مورد عتاب



فلما جاء سلیمـن قال اتمدونن بمال فما ءاتـین الله خیر مما ءاتـیکم بل انتم بهدیتکم تفرحون.
(از خطاب جمع «آتیـکم بل انتم بهدیتکم تفرحون» استفاده می‌شود که قاصدان بلقیس بیش از دو نفر بودند، و تعبیر به «فلما جاء» به صورت مفرد در صدر آیه شاید برای این باشد که یک نفر نماینده و سخنگوی آنان بوده است).

۳ - پانویس


 
۱. نمل/سوره۲۷، آیه۳۶.    
۲. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان، ج۷، ص۳۸۲.    
۳. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۵، ص۴۶۱-۴۶۲.    
۴. نمل/سوره۲۷، آیه۳۶.    
۵. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان، ج۷، ص۳۸۲.    
۶. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۵، ص۵۱۴.    


۴ - منبع



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۶، ص۲۸۸، برگرفته از مقاله «فرستادگان بلقیس».    


رده‌های این صفحه : بلقیس | موضوعات قرآنی




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.